Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μαρίνα Αμπράμοβιτς : Είναι Γιουγκοσλάβα, το βλέμμα της τα λέει όλα


Μια τετράγωνη αίθουσα στον πρώτο όροφο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, ένα κάθισμα και μια γυναίκα καθισμένη όσες ώρες μένει ανοιχτό το Μουσείο, επί τρεις μήνες που θα διαρκέσει η έκθεση. Τη μια ημέρα με κόκκινο φουστάνι, την άλλη με μπλε. Είναι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η τρομερή Σέρβα της τέχνης και της ζωής, που κάθεται εκεί και περιμένει.

Ο επισκέπτης-θεατής μπορεί να βολευτεί στη δική του καρέκλα απέναντί της κατά την είσοδο ή την έξοδό του από την έκθεση των ενεργειακών αντικειμένων και κάποιων φωτογραφιών και video της καριέρας της. Μπορεί να μείνει όση ώρα επιθυμεί ή αντέχει -έως και μία ώρα- και να δημιουργηθεί ουρά. Ωστόσο, ουδείς αντέχει για πολύ να την κοιτά στα μάτια. Οι περισσότεροι φεύγουν γρήγορα, κάποιοι κλαίνε, λες και αυτή η γυναίκα, εκτός από πρωθιέρεια της σύγχρονης τέχνης και των performances, είναι και μια ιέρεια της ζωής που επιβάλλει σκέψεις, ανοίγματα ψυχής, καταστάσεις συναισθηματικές.

Στην εισαγωγή του καταλόγου της έκθεσης του ΜοΜΑ, ο διευθυντής του μουσείου Γκλεν Λόουρι θυμάται ότι έκανε μια συνέντευξη μαζί της, πριν από πολλά χρόνια, για τις περφόρμανς της δεκαετίας του 1970, όταν το μηχάνημα προβολής έπαψε να υπακούει. «Μην ανησυχείς, εγώ είμαι Γιουγκοσλάβα και έχω συνηθίσει να ξεπερνώ τις δυσκολίες. Απλά κοίταζέ με», του είπε.

Το βλέμμα τα λέει όλα. Τα χρόνια των περφόρμανς, από το 1970, την έχουν εξασκήσει να εκφράζεται με το βλέμμα. Η ιστορία και η σχέση της πεντάμορφης αυτής γυναίκας, που τα 64 χρόνια τής προσθέτουν γοητεία δίχως να έχουν αγγίξει καθόλου το πρόσωπο και το σώμα της, ξεκινά από το τέλος της δεκαετίας του 1960 αλλά και παλαιότερα, όταν πέντε χρόνων έπαιρνε την εντολή από τη γιαγιά της να μην κουνηθεί από την καρέκλα της και την εκτελούσε. Εμενε ακίνητη, επί δύο ώρες.

Ολα αυτά τα γράφει στην αυτοβιογραφία της, που κυκλοφορεί με αφορμή την έκθεσή της στο ΜοΜΑ. Για την αυστηρή, στρατιωτική ανατροφή από τη μάνα, την Ντανίκα, αντάρτισσα του Τίτο και πρώτη διευθύντρια του Κρατικού Νοσοκομείου του Βελιγραδίου στο νεοσύστατο σοσιαλιστικό μεταπολεμικό κράτος της Γιουγκοσλαβίας και από το 1965 διευθύντρια του Μουσείου της Επανάστασης και της Τέχνης. Για τον πατέρα Βόγιο, που τιμήθηκε ως ήρωας της Επανάστασης αλλά που εγκατέλειψε την οικογένεια το 1964, αφήνοντας στη μάνα όλη την ευθύνη. Για τη γιαγιά που τη φρόντιζε. Για τον αδελφό του παππού, τον Πατριάρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας -ανάμεσα στα αντικείμενα που έχει χρησιμοποιήσει στις περφόρμανς είναι και βυζαντινές εικόνες. Για την εποχή που δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται έξω από το σπίτι μετά τις 10 το βράδυ. Φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και περφόρμερ στην πατρίδα, δεν τόλμησε ποτέ να επιστρέψει μετά τις 10 στο σπίτι, έως το 1976 που έφυγε για το Αμστερνταμ. Εκεί συνάντησε τον Γερμανό καλλιτέχνη Uwe Laysiepen, τον γνωστό μας Ουλάι, γεννημένο την ίδια ημέρα με εκείνη, ο οποίος έγινε σύντροφός της στην τέχνη και στη ζωή.

Η Αμπράμοβιτς είναι μυστικίστρια, έως σήμερα. Ασχολείται με την ενέργεια, την αύρα, τις ανατολικές θρησκείες, τον διαλογισμό. Με τον Ουλάι δούλεψε στο ζήτημα των δύο που γίνονται ένα. Η πολύ γνωστή περφόρμανς -που σήμερα την αναπαράγουν τα νέα παιδιά που δούλεψαν τρία χρόνια μαζί της έως ότου μπουν στο πνεύμα και τους κανόνες της δικής της πειθαρχίας- είναι τα δύο κεφάλια με τα πλεγμένα μεταξύ τους μαλλιά, τα σώματα ντυμένα το ίδιο ακριβώς, όλα στην έννοια τού ανδρόγυνου, όπου το αρσενικό και το θηλυκό συνυπάρχουν. Στο βιβλίο, πάλι, γράφει ότι οι δύο καλλιτέχνες ήταν δύσκολο να ζουν μαζί, με αποτέλεσμα το 1988, ύστερα από μεγάλο διάστημα ενός ισχυρά κλονισμένου γάμου, να αποφασίσουν το διαζύγιο και το τέλος, που γράφτηκε με μια περφόρμανς, 2.500 χιλιόμετρα στο Σινικό Τείχος.

Η σχέση της Αμπράμοβιτς με τους άνδρες δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Και ο δεύτερος γάμος της -τι μανία να παντρεύεται με νυφικό και τη μάνα δίπλα της σε θρησκευτική τελετή- χάλασε πρόσφατα, χάριν μιας νεαρής ξανθιάς. Δεν το γράφει στο βιβλίο ακριβώς, αλλά το συζητά, προσθέτοντας ότι εκείνος μετάνιωσε και εκείνη μάλλον τον θέλει πίσω στο σπίτι. Αλλά αυτά είναι ανεπίσημα κουτσομπολιά, που έμαθα στο ΜοΜΑ, στη διάρκεια μιας ομιλίας-περφόρμανς που έδωσε λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσής της.

Στο ΜοΜΑ, οι νεαροί συνεργάτες της παρουσιάζουν μια επιλογή από σημαντικές περφόρμανς που εναλλάσσονται καθημερινά. Πριν ξεκινήσει η έκθεση κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα άλλαζε χώρο καθίσματος, ότι θα έκανε δύσκολες, σχεδόν ακροβατικές περφόρμανς. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μετακινηθεί από το κάθισμα, το οποίο έχει φτιαχτεί ώστε να περιέχει και τουαλέτα (κάτι σαν γιογιό) έως τις 31 Μαΐου, που θα κλείσει η έκθεση.

Τι βλέπουν οι θεατές, που καθημερινά εισρέουν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης; Φιλμ, φωτογραφίες, όλα τα ενεργειακά αντικείμενα που έχει χρησιμοποιήσει στις περφόρμανς, την αναβίωση της δουλειάς της από τους νέους -από τα Rhythm έως το Public Body. Εκείνο που δεν μπορεί να αναβιώσει κανείς, πολλώ μάλλον στη Ν. Υόρκη που δεν θα άντεχε τα σάπια κόκαλα τόσον καιρό, είναι το Βαλκανικό Μπαρόκ, το έπος και το μοιρολόι των Βαλκανίων, με τη Μαρίνα να θρηνεί ώρες ατέλειωτες καθισμένη στα σάπια κόκαλα, του 1999 στη Βενετία. Είναι και η τελευταία επική προσωπική της δουλειά. Προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη στο μουσείο, ενώ η ίδια καθιστή κοιτάει στα μάτια τον θεατή. *

Σχεδιάζει την κηδεία της σε τρεις πόλεις

Στο Χάντσον, σε απόσταση δύο ωρών από το Μανχάταν, έχει οργανώσει ήδη το ίδρυμά της, με ένα είδος θεάτρου με οπτικοακουστικά, σχολή περφόρμανς και χώρο φιλοξενίας καλλιτεχνών. Από την άλλη, σχεδιάζει άψογα την κηδεία της στα τρία μέρη του κόσμου όπου έζησε (Βελιγράδι, Αμστερνταμ, Νέα Υόρκη), μία με πραγματικό πτώμα και δύο με ομοίωμα, με την άποψη ότι όπου ζεις, πεθαίνει ένα κομμάτι σου· δηλαδή η ίδια η ζωή σε θανατώνει.

Την αποχαιρετάμε; Οι πιστοί της, ίσως. Οι σκληρές περφόρμανς έγιναν δίχως τη σύμπραξη της μεσαίας τάξης. Τώρα την περιμένει ένας άλλος κόσμος, πιο επίσημος, στην όπερα που ετοιμάζει με τον Μπομπ Γουίλσον το 2011. Ο χρόνος, βλέπετε, είναι σκληρός. Μπορεί να την κρατά θεά στα 64 χρόνια της, συνωμοτεί, ωστόσο, για να την εντάξει στο πάνθεον των ισχυρών της τέχνης.

Λήστεψαν με Καλάσνικοφ το σπίτι της Λούσυ Φάις



ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΣΑΜΙ ΦΑΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ELMEC-NIKE-H. DAVIDSON

Ληστές μπήκαν το βράδυ στο σπίτι της Λούσι Φάις, πρόκειται για την αδερφή του επιχειρηματία Σάμι Φάις. Μιλάμε για τη γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που έχει τις Nike, Harley Davidson και άλλες γνωστές εταιρείες. Τα τέσσερα άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα, με κουκούλες, εισέβαλαν...



στο σπίτι την ώρα που βρίσκονταν μέσα πολλά άτομα εκτός της Λούσι Φαις η οποία απουσίαζε. Κρατώντας Καλάσνικοφ ακινητοποίησαν τους παρευρισκόμενους και αφού άρπαξαν αντικείμενα μεγάλης αξίας διέφυγαν.

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Aκύρωσε τη συναυλία της στην Ελλάδα επειδή φοβάται για τη ζωή της λόγω των...απεργιών!



Με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του καλλιτεχνικού -και όχι μόνο- χώρου κίνηση, η Dionne Warwick και ο μάνατζερ που την εκπροσωπεί ακύρωσαν την προγραμματισμένη για απόψε συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η διοργανώτρια εταιρεία, τόσο η ίδια η Dionne Warwick όσο και οι συνεργάτες της φαίνεται πως θεωρούν την Ελλάδα χώρα μιας… εμπόλεμης ζώνης και τους τουλάχιστον 1.200 Έλληνες θαυμαστές της, που... έσπευσαν να προπληρώσουν το εισιτήριο για να τη δουν από κοντά, μια μάζα πεινασμένων και εξαθλιωμένων βαρβάρων, που αποτελούν… απειλή για τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων οι οποίοι ανήκουν σε άλλη «κάστα».

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της διοργανώτριας εταιρείας της συναυλίας, όπως ακριβώς το λάβαμε:

«Με έκπληξη και αγανάκτηση η εταιρεία μας Ιntershow Productions έλαβε, ένα απλό email στης 14/03/2010, δηλαδή μόλις μια μέρα πριν τη συναυλία, κι ενώ έχουν προπωληθεί ήδη πάνω από 1.200 εισιτήρια, από τον μάνατζερ της Dionne Warwick, ότι η τραγουδίστρια δεν θα έρθει στην χώρα μας για τη συναυλία της 15/03/2010!!!, με πρόφαση ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως αναφέρει στο email, ότι η χώρα μας θα βάλει σε κίνδυνο την ζωή της, λόγω των απεργιών και της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί εδώ!!! ( φρασεολογία που ακριβώς χρησιμοποίησε στο email του management της κυρίας Dionne Warwick ).

Καμία διαβεβαίωση, μέσω του ελληνικού και ξένου τύπου, μέσω του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και μέσω της αμερικανικής πρεσβείας, στην οποία αποταθήκαμε και από την οποία ενημερώθηκε η καλλιτέχνιδα και οι υπεύθυνοι του συγκροτήματος για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν στάθηκε αρκετή, για να ανατρέψει τη στρεβλή εικόνα δήθεν κινδύνων στη χώρα μας.

Η εταιρία Intershow Productions με λύπη της ανακοινώνει, ότι ακυρώνεται η συναυλία της κυρίας Dionne Warwick στης 15/03/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λόγω ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ της τραγουδίστριας και -αν και η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη- ζητά τη κατανόηση από το κοινό και τους εμπλεκόμενους φορείς για την όποια ταλαιπωρία και δηλώνει ότι ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο, ώστε να επιβληθούν όλες οι νόμιμες συνέπειες από την απαράδεκτη, αντισυμβατική, προσβλητική για την Ελλάδα και πρωτοφανή για την σφαίρα των δραστηριοτήτων της εταιρίας μας συμπεριφορά του υπεύθυνου manager και της ίδιας της καλλιτέχνιδας.

Όσοι έχουν αγοράσει εισιτήριο μπορούν να το επιστρέψουν και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής».ΠΗΓΗ

Είσαι άτακτη,συλλαμβάνεσαι



«Είσαι άτακτη, συλλαμβάνεσαι»
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η 12χρονη Αλέξα Γκονζάλες, μαθήτρια σε δημοτικό σχολείο του Κουίνς της Νέας Υόρκης, συνελήφθη μέσα στο σχολικό κτίριο από ένοπλους αστυνομικούς που της φόρεσαν χειροπέδες και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς.

Το έγκλημά της; Εγραψε με μαρκαδόρο πάνω στο θρανίο της «από εδώ πέρασε η Αλέξα». Εκατοντάδες μίλια βορειότερα, τις ίδιες μέρες, ο 15χρονος Μπλέικ Ρόμπινς, μαθητής στο Μέριον της Πενσυλβάνιας, οδηγήθηκε επίσης σιδηροδέσμιος στο αστυνομικό τμήμα επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή της δασκάλας του.

Δύο «μεμονωμένα» περιστατικά που απασχόλησαν την τοπική ειδησεογραφία, έφτασαν μαζί με μερικά παρόμοια που προστέθηκαν λίγες μέρες αργότερα, ώς τα πρωτοσέλιδα των πανεθνικών αμερικανικών εφημερίδων. Κοινή απορία των δημοσιογράφων που συνέταξαν τα σχετικά ρεπορτάζ: μήπως το παρακάνουμε; Και πιο συγκεκριμένα, μήπως το πνεύμα της διαβόητης «μηδενικής ανοχής» που πνέει στις κακοτοπιές της κοινής ποινικής παραβατικότητας δεν πρέπει να απλωθεί και στις σχολικές αυλές;

Η απάντηση ήταν προφανής και διατυπώθηκε κυρίως από τους δικηγόρους των οικογενειών των συλληφθέντων μαθητών - φυσικά και το παρακάνανε. Ακόμη και οι μεγάλες οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως η ACLU, έσπευσαν να προσθέσουν τη δική τους αγανάκτηση για το νέο φαινόμενο αστυνομοκρατίας που χτυπά, αυτή τη φορά, τη μαθητική κοινότητα στις ΗΠΑ. Ακόμη και το CNN μετέδωσε ότι τα περιστατικά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά χαρακτηριστικά μιας ανησυχητικής τάσης αστυνομικής αντιμετώπισης της αταξίας των μαθητών στα σχολεία. «Οι διευθύνσεις των σχολείων και η αστυνομία παρατράβηξαν το σχοινί και αντιδρούν υπερβολικά στη μη βίαιη παραβατικότητα των νέων» μετέδωσε το CNN, καταλήγοντας: «Συλλαμβάνουμε παιδιά, ενώ θα έπρεπε το πολύ πολύ να τα στείλουμε στο γραφείο του διευθυντή».

Ενστολοι στα σχολεία
Ομως, η πραγματική είδηση προέκυπτε παράλληλα με την περιγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών, και ήταν η αποκάλυψη ότι η αστυνομία αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο παιδονόμου μέσα στις σχολικές αυλές. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αστυνομίας της Ν. Υόρκης (NYPD), που από τη συνολική δύναμη των σχεδόν 46.000 ενστόλων, μια στρατιά 5.147 ανδρών ενταγμένων στο «προσωπικό σχολικής ασφαλείας» ήταν έτοιμοι να φορέσουν χειροπέδες στους άτακτους μαθητές, με τον ίδιο ζήλο που το κάνουν στους ενήλικες ποινικούς εγκληματίες οι συνάδελφοί τους. Κι όπως προειδοποιούσε η Ενωση Πολιτικών Δικαιωμάτων Ν. Υόρκης, «η NYPD αναλαμβάνει συγκεκριμένο και διευρυμένο ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Το χειρότερο ήταν ότι εμφανίστηκαν διευθυντές σχολείων που δήλωναν ανίκανοι να ελέγξουν τις «επιχειρήσεις αρετής» των αστυνομικών στις σχολικές αυλές. Η οργάνωση «Στοπ στις Πρώιμες Φυλακίσεις» που εδρεύει στο Λος Αντζελες, πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Η παρουσία μπάτσων στα σχολεία ανοίγει την πόρτα στην ποινικοποίηση της μαθητικής συμπεριφοράς, και περιστατικά όπως σκασιαρχείο, μικροτσακωμοί και καθυστέρηση προσέλευσης, θα αντιμετωπίζονται με χειροπέδες» κατήγγειλε.

Υπερβολές; Η Αλέξα Γκονζάλες δεν θα το 'λεγε.
------------------------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ

Το φάουλ και ο λαικισμός του Λάκη για τον Κούγια



Πόσο εμπαθής μπορεί να είναι ο Λάκης Λαζόπουλος; Εντάξει όλοι έχουμε κρίση για τον Κούγια αλλά είναι δικαίωμα του να αναλαμβάνει και να υπερασπίζεται όποιον θέλει. Από την Τζούλια μέχρι και τον μεγαλύτερο δολοφόνο. Και θα έπρεπε...

να γνωρίζει ο Λάκης ότι αν η μαμά του Γρηγορόπουλου τον ήθελε δικηγόρο δεν υπήρχε περίπτωση να πει όχι. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Μην είσαι άδικος Λάκη. Την δουλειά του κάνει και αυτός. Σωστά ή λάθος το κρίνει ο κόσμος. Για την συμπεριφορά του να τον κρίνεις αλλά όχι για το επάγγελμα του.
Share on Facebook

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Συλλήψεις για χασίς στην Αρκαδία

http://pakistanos.blogspot.com/



Στο 46ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας συνελήφθηκε ένας Πακιστανός, διότι σε έλεγχο που έκαναν άνδρες του αστυνομικού τμήματος Μεγαλόπολης,στο αυτοκίνητο που επέβαινε, βρήκαν...


και κατάσχεσαν 103 γραμμάρια χασίς.

Επίσης στην διασταύρωση της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου με την εθνική οδό Τρίπολης - Πατρών άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Αρκαδίας συνέλαβαν τον οδηγό ενός ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου, διότι σε έλεγχο που του έκαναν βρήκαν και κατάσχεσαν ποσότητα χασίς.

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Αμερικανικό "κατηγορώ" για Χάλκη



Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κεφάλαιο περί θρησκευτικών ελευθεριών. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο απειλείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει σε αυτό το τουρκικό κράτος, ενώ γίνεται αναφορά και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης....




Όπως επισημαίνεται στην έκθεση λόγω των περιορισμών, ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει τον θεσμό.

Σημειώνεται και πάλι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη, αλλά μόνο την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης κοινότητας, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η χρήση του όρου "οικουμενικός" από τον Πατριάρχη δεν θα έπρεπε να αποτελεί θέμα ρυθμιζόμενο από το κράτος.

Επαναλαμβάνεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την Πέμπτη (11/3) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης και υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο επί των Βουκουφικών υποθέσεων Μπουλέντ Αρίντς, στο πλαίσιο προγεύματος που παρέθεσε ο δεύτερος, το μεσημέρι της Πέμπτης, στους θρησκευτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους των μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ.Αρίντς επανέλαβε ότι βούληση της Κυβέρνησης Ερντογάν είναι να επαναλειτουργήσει η Θεολογική της Χάλκης.
http://www.cosmo.gr/News/USA/266074.html